Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Είδος:
ΝΟΜΟΣ
Αριθμός:
604
Έτος:
1977
ΦΕΚ:
Α 163 19770613
Τέθηκε σε ισχύ:
13.06.1977
Ημ.Υπογραφής:
09.06.1977
Άρθρο:
1
Ημ/νία:
13.06.1977

Κείμενο Άρθρου
Τα εν τω κράτει λειτουργούντα ιδιωτικά ιατρεία, κλινικαί, ενδιαιτήματα ζώων, ως και έτερα ιδρύματα σκοπούντα την πρόληψιν ή την θεραπείαν των λοιμωδών ή άλλων νόσων των ζώων ή την παρασκευήν ορών, εμβολίων ή άλλων παρομοίων σκευασμάτων προς προφυλακτικόν, διαγνωστικόν ή θεραπευτικόν σκοπόν, διατελούν υπό τον έλεγχον του κράτους, ασκούμενον υπό του Υπουργείου Γεωργίας.


Άρθρο:
2
Ημ/νία:
13.06.1977
Τίτλος Άρθρου:
Ορισμοί

Κείμενο Άρθρου
Όπου εν τω παρόντι αναφέρεται:
  1. Ιατρείον ζώων ή Κτηνιατρείον, νοείται ο χώρος εις τον οποίον ο κτηνίατρος εξετάζει και παρέχει ιατρικήν αντίληψιν και νοσηλείαν εις ασθενή ζώα, μετά το πέρας της οποίας ταύτα απέρχονται.
  2. Κλινική ζώων ή Κτηνιατρική Κλινική, νοείται, βασικώς, ιατρείον ζώων εις το οποίον, πλην της παροχής ιατρικής αντιλήψεως, δύναται να παρέχεται και μακροχρόνιος νοσηλεία ή παρακολούθησις, εις ζώα τα οποία χαρακτηρίζονται ως εσωτερικά ασθενή, εις ειδικάς προς τούτο εγκαταστάσεις και χώρους αυτού.
  3. Ενδιαίτημα ζώων, νοείται ειδικόν οίκημα, εις το οποίον παρέχεται έπ’ αμοιβή ή μη τροφή, κατοικία, περιποίησις και παρακολούθησις, εις υγιή ή εν αναρρώσει ζώα.
  4. Μικρά ζώα, νοούνται οι κύνες, αι γαλαί, οι κόνικλοι, τα διακοσμητικά και ωδικά πτηνά και γενικώς τα μικρά οικιακά ζώα συντροφίας.
  5. Μεγάλα ζώα, νοούνται τα κατοικίδια θηλαστικά, πλην των θηλαστικών της προηγουμένης παραγράφου.


Άρθρο:
3
Ημ/νία:
13.06.1977
Τίτλος Άρθρου:
Κατηγορίαι-Προϋποθέσεις ιδρύσεως Κτηνιατρείων Κτηνιατρικών Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων

Κείμενο Άρθρου
1. Τα Κτηνιατρεία, αι Κτηνιατρικαί Κλινικαί και τα Ενδιαιτήματα ζώων διακρίνονται εις κατηγορίας ως κάτωθι:
α) Κτηνιατρείον μικρών ζώων.
β) Κτηνιατρείον μεγάλων ζώων.
γ) Κλινική μικρών ζώων.
δ) Κλινική μεγάλων ζώων.
ε) Ενδιαιτήματα μικρών ζώων.
2. Δια Π.Δ/τος εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Γεωργίας ορίζονται οι όροι και αι προϋποθέσεις ιδρύσεως των εν παρ. 1 καταστημάτων, το απαιτούμενον δι' έκαστον τούτων επιστημονικόν προσωπικόν, η απαιτουμένη έκτασις και οι επί μέρους χώροι αυτών, τα απαραίτητα όργανα και σκεύη δια την κανονικήν λειτουργίαν αυτών τηρουμένων των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων περί προστασίας δημοσίας υγείας ως και πάσα σχετική λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος άρθρου.


Άρθρο:
4
Ημ/νία:
29.07.2003
Τίτλος Άρθρου:
Άδειαι ιδρύσεως
Σχόλια:
- Η παρ. 1 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 3170/2003 ((Α΄191/29.7.2003).

Κείμενο Άρθρου
«1 Τα κτηνιατρεία και οι κτηνιατρικές κλινικές ιδρύονται κατ' αποκλειστικότητα από κτηνιάτρους.»
2. Δια την ίδρυσιν των εν τη προηγουμένη παραγράφω αναφερομένων καταστημάτων, εξαιρέσει των Κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων, απαιτείται άδεια του οικείου Νομάρχου, εκδιδομένη τη εισηγήσει της αρμοδίας κτηνιατρικής υπηρεσίας και μετά σύμφωνον γνώμην της Επιτροπής, του αρθρ. 5.Η άδεια ιδρύσεως ανακαλείται υποχρεωτικώς υπό της εκδούσης αρχής εάν εντός διετίας δεν εγένετο έναρξις λειτουργίας.
3. Ο τύπος ως και πάσα λεπτομέρεια ως προς τον τρόπον εκδόσεως της ως άνω αδείας, καθορίζονται δια κοινών αποφάσεων των Υπουργών Γεωργίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, δημοσιευομένων δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.


Άρθρο:
5
Ημ/νία:
13.06.1977
Τίτλος Άρθρου:
Επιτροπή
Σχόλια:
Για την σύνθεση των επιτροπών, που διατηρήθηκαν σε ισχύ βλ. παρ. 11 αρθρ. 2 της 272961/26-26 Απρ. 1982 (ΦΕΚ Β 215), διόρθωση σφαλμάτων ΦΕΚ Β 564/9-8-1982, αποφ. Υπουρ. Προεδρίας Κυβερνήσεως και Γεωργίας.

Κείμενο Άρθρου
1. Η Επιτροπή ήτις γνωμοδοτεί επί της χορηγήσεως αδειών ιδρύσεως Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων, συντίθεται εκ των κάτωθι:
α) Του Προϊσταμένου της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Νομού ή του Αναπληρωτού του, ως Προέδρου.
β) Ενός υγειονομικού οργάνου ως εκπροσώπου της οικείας Δ/νσεως ή Τμήματος Κοιν. Υπηρεσιών της Νομαρχίας, και
γ) Ενός τεχνικού ως εκπροσώπου της Δ/νσεως Τεχνικών υπηρεσιών του Νομού.
2. Η ως άνω επιτροπή συγκροτείται δι' αποφάσεως του Νομάρχου υπό του οποίου ορίζονται και τα υπό στοιχ. β και γ μέλη μετά του αναπληρωτού αυτών.
3. Η Επιτροπή κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου συνοδευομένης υπό τεχνικής μελέτης περί της κτιριακής συγκροτήσεως της υπό ίδρυσιν μονάδος και χρηματικού παραβόλου υπέρ του Δημοσίου καθοριζομένου δι' αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας, διενεργεί εντός μηνός από της καταθέσεως της αιτήσεως αυτοψίαν επί του ακινήτου και εξετάζει αν τούτο πληροί τας ορισθησομένας δια του εν παρ. 2 του αρθρ. 3 Δ/τος προϋποθέσεις. Εις τα μέλη της Επιτροπής δεν καταβάλλεται πρόσθετος αμοιβή.


Άρθρο:
6
Ημ/νία:
29.07.2003
Τίτλος Άρθρου:
Αδεια λειτουργίας
Σχόλια:
- Οι εντός " " λέξεις στην παρ. 1 προστέθηκαν με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 3170/2003 (Α΄191/29.7.2003), ενώ η νέα περ. α΄ στην ίδια παρ. 1 προστέθηκε - με ταυτόχρονη αναρίθμηση των πρώην περ. α΄ και β΄ σε περ. β΄ και γ΄ αντιστοίχως - από την παρ. 2 του ιδίου άρθρου.

Κείμενο Άρθρου
1. Δια την λειτουργίαν «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,» κλινικής, ή ενδιαιτήματος ζώων απαιτείται σχετική άδεια, χορηγουμένη υπό της προϊσταμένης Κτηνιατρικής αρχής του οικείου Νομού, αιτήσει του ενδιαφερομένου, Εφ' όσον:
«α) Προκειμένου περί κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων:
αα) Υποδεικνύεται με την αίτηση κτηνίατρος ως επιστημονικός υπεύθυνος, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 10.
ββ) Συνυποβάλλεται τοπογραφικό διάγραμμα με κάτοψη των εγκαταστάσεων και απαιτούμενων χώρων σε κλίμακα 1:100.
γγ) Έκθεση περιγραφική του εξοπλισμού».
"β"(α)) Προκειμένου περί Κλινικής:
αα) Υφίσταται άδεια ιδρύσεως αυτής.
ββ) Υποδεικνύεται δια της αιτήσεως κτηνίατρος ως επιστημονικός υπεύθυνος.
γγ) Συνυποβάλλεται τοπογραφικόν διάγραμμα μετά κατόψεως των εκτελεσθεισών εγκαταστάσεων και του οικοπέδου, υπό κλίμακα 1:100, και
δδ) έκθεσις περιγραφική του εξοπλισμού του καταστήματος.
"γ"(β)) προκειμένου περί Ενδιαιτήματος ζώων:
αα) Υφίσταται άδεια ιδρύσεως τούτου.
ββ) Υποβάλλεται μετά της αδείας υπεύθυνος δήλωσις Κτηνιάτρου ότι αναλαμβάνει την υγειονομικήν επίβλεψιν και εποπτείαν του Ενδιαιτήματος,
γγ) συνυποβάλλεται τοπογραφικόν διάγραμμα μετά κατόψεως των εκτελεσθεισών εγκαταστάσεων και του οικοπέδου, υπό κλίμακα 1:100,
δδ) έκθεσις περιγραφική του εξοπλισμού του καταστήματος.
2. Η έναρξις λειτουργίας ή η μεταφορά των εν τη προηγουμένη παραγράφω Καταστημάτων ως και των Κτηνιατρείων δηλούται εγγράφως εντός δέκα ημερών προς την αρμοδίαν Κτηνιατρικήν αρχήν και το οικείον Αστυνομικόν Τμήμα.


Άρθρο:
7
Ημ/νία:
13.06.1977
Τίτλος Άρθρου:
Κωλύματα χορηγήσεως αδείας ιδρύσεως ή λειτουργίας Κλινικής ζώων

Κείμενο Άρθρου
1. Αδεια ιδρύσεως ή λειτουργίας Κλινικής ζώων δεν χορηγείται:
α) Εις τους καταδικασθέντας επί τινι εγκλήματι συνεπαγομένω ή δι' ο κατεγνώσθη υπό του δικαστηρίου αποστέρησις των πολιτικών δικαιωμάτων ή απηγγέλθη ανικανότης προς ενάσκησιν του επαγγέλματος.
β) Εις τας καταδικασθέντας επί παραβάσει των εκάστοτε ισχυόντων περί ναρκωτικών και ουσιών προκαλουσών τοξικομανίαν ή εξάρτησιν του ατόμου και περί μεταχειρίσεως των τοξικομανών εν γένει νόμων.
2. Οι ανωτέρω δεν δύναται να ορίζωνται διοικητικοί ή επιστημονικοί υπεύθυνοι Κλινικής ζώων.


Άρθρο:
8
Ημ/νία:
13.06.1977
Τίτλος Άρθρου:
Διακοπή λειτουργίας

Κείμενο Άρθρου
Η λειτουργία Κλινικής ή Ενδιαιτήματος ζώων διακόπτεται προσωρινώς μέχρις εξ μηνών ή οριστικώς, δι' αποφάσεως της χορηγησάσης την άδειαν αρχής. α) Κατόπιν δηλώσεως του προς ον εχορηγήθη η άδεια.
β) Λόγω επελεύσεως εν τω προσώπω του αδειούχου τινός των εν τη παρ. 1 του προηγουμένου άρθρου περιπτώσεων.
γ) Εις τας περιπτώσεις της παρ. 2 του αρθρ. 12.
δ) Εις τας περιπτώσεις καθ' ας προκαλούνται εκ της λειτουργίας των ως άνω καταστημάτων επιβλαβείς επιπτώσεις επί της υγιεινής του περιβάλλοντος, τούτου διαπιστουμένου υπό της Επιτροπής του αρθρ. 5, τη εισηγήσει των εν παρ. 1 του αρθρ. 12 αρχών, δι' επιτοπίου υπ' αυτής ερεύνης παρουσία του αδειούχου ή εκπροσώπου αυτού.


Άρθρο:
9
Ημ/νία:
13.06.1977
Τίτλος Άρθρου:
Μεταβίβασις-Μεταφορά

Κείμενο Άρθρου
Εξαιρέσει της κληρονομικής διαδοχής, τηρουμένων των διατάξεων του αρθρ. 7, η μεταβίβασις της εκμεταλλεύσεως εις τρίτους των Κτηνιατρείων, των Κτηνιατρικών Κλινικών και των Ενδιαιτημάτων ζώων, ως και η μεταφορά αυτών θεωρείται ίδρυσις νέων τοιούτων και εφαρμόζονται αι κατά τον χρόνον της μεταβιβάσεως ή μεταφοράς ισχύουσαι σχετικαί διατάξεις.


Άρθρο:
10
Ημ/νία:
29.07.2003
Τίτλος Άρθρου:
Διοικητική και Επιστημονική Διεύθυνσις
Σχόλια:
- Οι εντός " " λέξεις στην αρχή της παρ. 2 προστέθηκαν με την παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 3170/2003 (Α΄191/29.7.2003).

Κείμενο Άρθρου
1. Την διοικητικήν ευθύνην λειτουργίας Κλινικής ή Ενδιαιτήματος ζώων, έχει ο επ' ονόματι του οποίου εκδίδεται η άδεια λειτουργίας των καταστημάτων τούτων, και εφ' όσον η άδεια εκδίδεται επ' ονόματι νομικού προσώπου, ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτού ή έτερον φυσικόν πρόσωπον, οριζόμενον υπό τούτου και γνωστοποιούμενον εις τας αρμοδίας αρχάς.
2. Την επιστημονικήν ευθύνην «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,» Κτηνιατρικής Κλινικής έχει ο εν τη αδεία λειτουργίας οριζόμενος Κτηνίατρος, όστις δέον να κατέχη πτυχίον Κτηνιατρικής ημεδαπή ή αλλοδαπού Πανεπιστημίου ή ισοτίμου Ανωτάτης Σχολής, άδειαν ασκήσεως του κτηνιατρικού επαγγέλματος εν Ελλάδι και είναι εγγεγραμμένος εις τινα αναγνωρισμένον Κτηνιατρικόν Σύλλογον.
3. Ο έχων την επιστημονικήν ευθύνην απαλλάσσεται ταύτης από της κοινοποιήσεως προς την αρμοδίαν αρχήν εγγράφου δηλώσεως του διοικητικού υπευθύνου περί απαλλαγής εκ των καθηκόντων του ή μετά πάροδον 15νθημέρου από της υποβολής της παραιτήσεώς του. Η αντικατάστασις του επιστημονικού υπευθύνου είναι υποχρεωτική εντός 10ημέρου από της καθ' οιονδήποτε τρόπον αποχωρήσεώς του. Εις πάσαν περίπτωσιν, η αντικατάστασις γνωστοποιείται εις την αρμοδίαν αρχήν.
4. Αι ιδιότητες του διοικητικού και επιστημονικού διευθυντού της Κλινικής δύνανται να συμπίπτουν εν τω αυτώ προσώπω, εφ' όσον τούτο είναι Κτηνίατρος υπό την έννοιαν της παρ. 2.
5. Προκειμένου περί Ενδιαιτήματος ζώων, την υγειονομικήν επίβλεψιν και εποπτείαν έχει, ο προς τούτο οριζόμενος κτηνίατρος, όστις δια δηλώσεώς του γνωστοποιουμένης εις την αρμοδίαν αρχήν, αποδέχεται ταύτην.


Άρθρο:
11
Ημ/νία:
29.07.2003
Τίτλος Άρθρου:
Υποχρέωσεις Κτηνιάτρου-Τηρούμενα βιβλία
Σχόλια:
- Οι εντός " " λέξεις στην αρχή της παρ. 1 προστέθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3170/2003 (Α΄191/29.7.2003).

Κείμενο Άρθρου
1. Αι υποχρεώσεις του έχοντος την επιστημονικήν ευθύνην «κτηνιατρείων μικρών ή μεγάλων ζώων,» Κλινικής ή την υγειονομικήν εποπτείαν Ενδιαιτήματος ζώων κτηνιάτρου ρυθμίζονται δια Δ/τος εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Γεωργίας. Δια του αυτού Δ/τος καθορίζονται τα υποχρεωτικώς τηρούμενα βιβλία και λοιπά στοιχεία υπό των εν λειτουργία καταστημάτων της παρ. 1 του αρθρ. 3.
2. Υπό των Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων, πλέον των, κατά την εν τη προηγουμένη παραγράφω, καθορισθησομένων βιβλίων τηρούνται, αντιστοίχως, φύλλα νοσηλείας των ασθενών και βιβλία υγιεινής καταστάσεως εισερχομένων ζώων.
3. Τα του τρόπου συντάξεως και του περιεχομένου των φύλλων νοσηλείας, του καθορισμού ιατρικής αμοιβής, νοσηλείων, διατηρήσεως ή διαφυλάξεως οικοτρόφων ζώων, ως και πάσα ετέρα σχετική λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος άρθρο, καθορίζονται δι' αποφάσεων του Υπουργείου Γεωργίας, δημοσιευομένων δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.


Άρθρο:
12
Ημ/νία:
13.06.1977
Τίτλος Άρθρου:
Ελεγχος λειτουργίας-Κυρώσεις

Κείμενο Άρθρου
1. Ο έλεγχος της λειτουργίας των Κτηνιατρείων, Κτηνιατρικών Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων, ενεργείται υπό των αρμοδίων κτηνιατρικών και υγειονομικών αρχών.
2. Προκειμένου περί Κτηνιατρικών Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων εάν κατά τον έλεγχον αποδειχθή ότι:
α) έπαυσεν υφισταμένη μια των προϋποθέσεων χορηγήσεως της αδείας λειτουργίας (αποχώρησις και μη εντός ευλόγου χρόνου αντικατάστασις επιστημονικού ή διοικητικού υπευθύνου κλπ.,
β) ο διοικητικός ή επιστημονικός υπεύθυνος Κλινικής ή Ενδιαιτήματος ζώων, κατά την εκτέλεσιν των εργασιών των, επέδειξεν ασύγγνωστον αμέλειαν,
γ) τα ως άνω καταστήματα στερούνται των απαραιτήτων οργάνων και σκευών δια την κανονικήν λειτουργίαν αυτών,
δ) εσημειώθησαν έτεραι παραβάσεις του παρόντος, οι διοικητικώς υπεύθυνοι τιμωρούνται δια προστίμου 1.000-10.000 δραχμών ή δια προσκαίρου παύσεως της λειτουργίας του καταστήματος μέχρις εξ μηνών ή δι' αμφοτέρων των ποινών. Εν υποτροπή, δύναται να επιβληθή και οριστική διακοπή της λειτουργίας τούτων.
3. Προκειμένου περί Κτηνιατρείων, εάν κατά τον έλεγχον αποδειχθή ότι δεν υφίσταται μια των προϋποθέσεων των προβλεπομένων υπό του εν παρ. 2 του αρθρ. 3 Δ/τος επιβάλλονται αι ποιναί της προηγουμένης παραγράφου.
4. Αι ως άνω ποιναί επιβάλλονται τη εισηγήσει της αρμοδίας Κτηνιατρικής υπηρεσίας δι' αποφάσεως του Νομάρχου και εκτελούνται μερίμνη των Κτηνιατρικών αρχών, τη συνδρομή των Αστυνομικών τοιούτων.
5. Αι άνευ αδείας λειτουργούσαι Κλινικαί και Ενδιαιτήματα ζώων, κλείονται υπό των Κτηνιατρικών αρχών τη συνδρομή των Αστυνομικών αρχών, οι δε παραβάται τιμωρούνται κατά τας διατάξεις του αρθρ. 458 του Ποινικού Κώδικος.


Άρθρο:
13
Ημ/νία:
13.06.1977
Τίτλος Άρθρου:
Ενστάσεις

Κείμενο Άρθρου
1. Κατά των εν τοις άρθρ. 8 και 12 παρ. 1 έως 4 αποφάσεων, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να ασκήσουν ένστασιν εντός προθεσμίας 15 ημερών από της επί αποδείξει κοινοποιήσεώς των, ενώπιον του προϊσταμένου της οικείας κτηνιατρικής υπηρεσίας. Ούτος άμα τη λήψει της ενστάσεως, εισηγείται εις τον Νομάρχην την συγκρότησιν επιτροπής, απαρτιζομένης υπό του ιδίου, ενός εκπροσώπου του οικείου Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής και του Προέδρου ή ετέρου εκπροσώπου του επαγγελματικού Κτηνιατρικού Συλλόγου της περιφερείας του ενδιαφερομένου, ήτις εντός προθεσμίας 15 ημερών, από της συγκροτήσεώς της, αποφαίνεται οριστικώς επί της ενστάσεως. Εις τα μέλη της Επιτροπής δεν καταβάλλεται πρόσθετος αμοιβή.
2. Δι' αποφάσεως του επιβαλόντος την ποινήν εκδιδομένης βάσει της ως άνω αποφάσεως της επιτροπής επικυρούται, μειούται, ή εξαλείφεται η επιβληθείσα ποινή. Η απόφασις αύτη είναι οριστική και τελεσίδικος.
3. Η προθεσμία ασκήσεως της ενστάσεως και η άσκησις ταύτης αναστέλλουν, κατά περίπτωσιν την εκτέλεσιν των επιβληθεισών ποινών επί των περιπτ. γ' και δ' των αρθρ. 8 και 12 παρ. 1 έως 4 μέχρι παρόδου της προς άσκησιν προθεσμίας ή εκδόσεως της επί ταύτης οριστικής αποφάσεως της Επιτροπής.


Άρθρο:
14
Ημ/νία:
13.06.1977

Κείμενο Άρθρου
(Αντικαθίσταται το αρθρ. 1 του από 18.10.1925 Ν.Δ/τος "περί Ιδρυμάτων υγιεινής και ιατρικής εν γένει").


Άρθρο:
15
Ημ/νία:
13.06.1977
Τίτλος Άρθρου:
Μεταβατική διάταξις

Κείμενο Άρθρου
Αι κατά την δημοσίευσιν του παρόντος λειτουργούσαι Κλινικαί, Ιατρεία και Ενδιαιτήματα ζώων υποχρεούνται όπως εντός 2ετίας προσαρμοσθούν προς τας διατάξεις του παρόντος.


Άρθρο:
16
Ημ/νία:
13.06.1977
Τίτλος Άρθρου:
Καταργητική διάταξις

Κείμενο Άρθρου
Από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος, καταργείται το Ν.Δ. 940/1971 "περί ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικών κτηνιατρικών κλινικών".


Άρθρο:
17
Ημ/νία:
13.06.1977

Κείμενο Άρθρου
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου